ČIJA! Koks gražus žodis. Kitaip – ispaninio šalavijo sėklos.
Čija sėklų pudingas – vienas mėgstamiausių mano deserčiukų.
Labai dažnai eksperimentuoju iš to, ką turiu namuose. Todėl siūlau ir Jums neprisirišti prie vieno ar kito recepto, o tiesiog išbandyti vis naujus skonius ir derinius.
3 – 4 šaukštai čija sėklų
200 ml augalinio pieno (esu bandžiusi ir su greipfruktų sultimis ir su obuolių – pasakiškas skonis)
40 g abrikosų gabaliukų (išmirkytų vandenyje)
Abrikosų galia: beta-karotinas, kuris užkerta kelią laisvųjų radikalų daromai žalai. Abrikosuose esantis vertingas vitaminas A, dar žinomas kaip labai svarbus vitaminas regėjimui, tinkamam imuninės sistemos funkcionavimui. Tai pat svarbus ir normaliai odos būklei palaikyti. Džiovinti abrikosai, palyginus juos su kitais analogiškai paruoštais vaisiais, turi bene daugiausia kalio, kalcio, fosforo, geležies, magnio, organinių rūgščių, vitaminų, karotino.
Valgant džiovintus abrikosus pagerėja medžiagų apykaita. Geriausia rinktis ekologiškus džiovintus vaisius ir nepamiršti gerai nuplauti. Geriausia dar šiek tiek ir pamirkyti vandenyje.
Sėklų galia: pvz.: čija (chia) sėklos yra labai naudingos, kaip ir linų sėmenys. Vis dėlto labiau vertinu linų sėmenis vien jau dėl to, kad kaip sakau “lietuviškas produktas” ir dėl geresnio omega3:omega6 santykio. Vartodami sėklas praturintame organizmą papildomais vitaminais, mineralais, ląsteliena ir t.t. Tai puikus maistas dar ir valantis organizmą nuo toksinų ir šlakų. Sėklas būtina valgyti, nes jose pilna polinesočiųjų rūgščių, kurių pats organizmas negamina. O būtent jos skatina ląstelių atsinaujinimą, saugo nuo vėžio ir tai yra visiems medžiagų apykaitos procesams reikalinga medžiaga. Taip pat jos turi lecitino, kuris svarbus nervų sistemai, kepenims, o taip pat skaido blogajį cholesterolį.
Net 95 % chia sėklose esančių skaidulų yra netirpios. Būtent netirpios skaidulos siejamos su sumažėjusia diabeto rizika ir kitomis teigiamomis savybėmis.
Kuomet chia sėklos užpilamos vandeniu ar kitu skysčiu, į save jos pritraukia 10-12 kartų daugiau vandens nei pačios sveria. Šiuo atveju sėklos pavirsta į gelinę masę.
Dar viena unikali chia sėklų savybė – tai itin didelis širdžiai naudingų omega3 riebalų rūgščių kiekis.
Chia sėklos yra puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis, todėl tinka vegetarams ar veganams.
Be to, chia sėklose nėra glitimo, todėl pastarojo netoleruojantys žmonės gali drąsiai jas vartoti.
Šiaip būtina čija sėklas mirkyti prieš valgant, tačiau jei tai tik puošybos elementas ir naudojama nedaug – galima pabarstyti visur, kur sugalvojate 🙂