Daigintuose grikiuose esantys baltymai vertingumu prilyginami gyvulinės kilmės baltymams ir yra organizmo lengvai virškinami bei pasisavinami. Tai labai svarbu ne tik sportuojantiems, bet ir diabetikams, siekiantiems sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje.
Daiginti grikiai puikiai valo žarnyną ir šarmina organizmą. Tai idealus maistas turintiems problemų su kraujotaka (aterosklerozė, venų varikozė ir kt.). Visa paslaptis – organinis junginys – rutinas, kurio gausu grikiuose ir kuris žinomas kaip galingas kapiliarų sienelių stiprintojas. Tuo pačiu grikiai mažina kraujo spaudimą.
Tai puikus lecitino šaltinis, kuris sureguliuoja cholesterolį, nes būtent lecitinas sugeria blogąjį cholesterolį ir neleidžia mūsų organizmui jo pasisavinti
Grikiai vertinami ir dėl geležies!
Grikius daiginti labai labai paprasta. Daiginimas – tai procesas, kai grūdai nuplaunami ir laikomi drėgnai reguliariai juos perplaunant vandeniu. Daiginimo metu augalas tampa gyvas, išauga maistinė vertė ir jis tampa neabejotinai geriau pasisavinamas ir turtingesnis. Neapdoroti grikiai yra vieni lengviausiai daiginamų grūdų — trumpas mirkymo laikas, greitas dygimas (viena para).
Mirkymas — 20 – 30 min.
Reikės: pusės stiklinės ŽALIŲ grikių, smulkaus sietelio, stiklinio indo. Rudi grikiai nesudygs 🙂 1.Pusę stiklinės termiškai neapdorotų grikių užpilkite stikline vandens, mirkykite 20–30 min. Taip grikiai tampa gyvi ir pasiruošia dygti.
2. Grikius sudėkite į sietelį. Skalaukite: 2–3 kartus per dieną.
3. Grikius sietelyje daiginkite 1–1,5 paras.
Po maždaug 16 val. išlįs balti daigeliai. Grikių daigeliai turėtų būti ne ilgesni nei 2–3 mm.
Sudygusius daigelius skalaukite po tekančiu vandeniu, nusausinkite ir sudėkite į indą.
Grikių daigus galite laikykite šaldytuve (iki 3 dienų) arba sudžiovinkite (palikite džiūti sietelyje arba išdžiovinkite džiovyklėje).