Kas pasakė, kad makaronai tik auginantiems svorį?

Nu gi laba diena – tai, ką, jei nenoriu priaugti svorio turiu atsisakyti makaronų visam gyvenimui? 😀 NE! Nesutinku.

 

Pirmiausia, tai labai svarbu, kokius tuos makaronus  ir kada valgyti pasirenkame. Jei norime papietauti sveikai ir skaniai, o tuo pačiu ir sočiai – drąsiai galime rinktis pilno grūdo makaronus su šviežiomis daržovėmis ir šlakeliu alyvuogių aliejaus… Patikėkit, ir energijos turėsit, ir pasitenkinimą jausite, o ir sotumas bus kur kas didesnis nei tik nuo salotų dubenėlio (nesakau, kad tai yra blogai, bet kartais mums reikia daugiau energijos, ypač jei sportuojame).

Bet… šiandien aš ne tik apie pilno grūdo makaronus. Čia ir apie visai sveikuoliškus makaronus, kuriuos valgo net vaikai… Mat jiems patinka susiraitę, ilgi šiaudeliai, kuriuos galima siurbčioti 🙂 išbandžiau su krikšto dukryte 🙂

Specialus aparatas šiems makaronams nėra būtinas, nes kartais jei tai nėra labai dažnas patiekalas jūsų racione, “kombainas” tik užims vietą. Tokiu atveju galima įsigyti skustuką, kuris puikiausiai pagamina makaronus, tik bent jau man gaunasi šiek tiek trumpesni 🙂 Pirkau savo skustuką kažkokioje mugėje, mokėjau iki 3 eurų.

13872655_1162663283791440_99380520706160538_n

 

Taigi, pabandom. Žaliavalgiški nuostabūs makaronai su pomidoriniu padažiuku.
Darome iš cukinijos (galima naudoti agurką ar ką kitą, ką tik sugalvosite).

Pagaminame cukinijų “spagečius” skustuku arba automatizuotai su specialia įranga.

Sudedame į lėkštę.

Gaminame padažiuką:
1. Pomidorai
2.Itališkų žolelių mišinys
3.Džiovinti pomidorai
4.Datulės
5.Česnakai , bazilikai, druska

Viską susmulkinti smulkintuvu, paragauti – jei ko trūksta pridėti ir pilti ant makaroniukų.

MMMMMMMM pasakiška 🙂

P.S. vaikai labai mėgsta! pabandykit!


Ir jei vis tik norėtum ne tokių sveikų žaliavalgiškų makaronų… Turiu pasiūlymą ir tau :

Pilno grūdo makaronai su su cinamonu, špinatais, ciberžole.

Skamba keistai? Bet taip ir yra! Keista, skanu ir sveika.

Net ir makaronai gali būti sveikas maistas. Šiandien valgysime makaronus tarsi “azijietiškai”.

Visadaliuose makaornuose yra daug ląstelienos, jie lėtai brinksta skrandyje ir suteikia sotumo jausmą. O aš šį kartą naudojau ekologiškus be glitimo makaronus pagamintus iš kukurūzų ir bolivinės balandos miltų. Galite rinktis bet kuriuos norite, bet žinokite,kad dauguma įprastų makaronų gaminami iš rafinuotų kviečių produktų. Jie prarandamos „gerąsias“ makaronų savybės. Nebelieka nei lastelienos, nei B grupės vitaminų.
Rupių miltų makaronai yra tamsesni, juose daugiau kviečių sėlenų ir gemalų. Taip pat galima rinktis makaronus, pagamintus iš sojos ar grikių lukštų. Juose gausu apetitą slopinančių baltymų ir skaidulų. Nepatingėkite ir išbandykite , kad rastumėte savo favoritus. Sveikus ir skanius.

Taigi patiekalui reikės:

•60 g makaronų (geriau pilno grūdo)
•60 g špinatų lapų
•100 g pomidorų
•1 g lauro lapų
•1 cinamono lazdelės
•2 g nemaltų kumino sėklų (indiškas kmynas)
•2 g tarkuotos imbiero šaknies
•2 g maltos ciberžolės
•2 g maltos kalendros
Galima įdėti smulkiai supjaustyto aštraus raudono pipiriuko.

(Prieskonius galite rinktis pagal save)

Pats gaminimas

1. Makaronus išverdame pasūdytame vandenyje.
2. Kol verda makaronai: – kubeliais supjaustome pomidorus ir – suplėšome špinatų lapus. Toliau visas veiksmas vyksta keptuvėje 3. Keptuvėje išlydome 1 šaukštą sviesto ar aliejaus ir įmetame cinamono lazdelę, kumino prieskonius, trumpai pakepiname ir sudedame imbierą bei lauro lapus.
4.Viską pamaišome ir vėl šiek tiek pakepiname.
5. Suverčiame pomidorus, troškiname, ir vis pamaišome, kad neprisviltų.
6. Įberiame likusius prieskonius ciberžolę ir kalendrą,
7. Pabaigoje sudedame suplėšytus špinatų lapus ir patroškiname.

8. Kai lapai suminkštėja, galima sudėti makaronus.
9. Sumaišome ir dar patroškiname apie 1/2 minutes.

Tokius makaronus galite valgyti ir paglostyti save – šiandien apturėjote sveikus, sočius, skanius pietus, todėl vakare tikrai turėsite energijos eiti sportuoti ar skirti kokybiško laiko vaikams, pvz lekiant į gamtą su dviračiais 🙂

Kitas geras dalykas – dažniausiai, jei pavalgome pusryčius bei sočius, sveikus pietus, geriame pakankamai vandens, per dieną suvalgome bent kelios dideles daržovių porcijas – TIKRAI IŠVENGIAMAS PERSIVALGYMAS VAKARE. Išbandykite ir papasakokite.

 

 

 

Įsigyk

Įsigyk "Emocijos tavo lėkštėje" knygą jau dabar!

Įsigyti dabar